Zelfvertrouwen

De laatste tijd denk ik regelmatig na over zelfvertrouwen. Ik ben dan vooral nieuwsgierig naar wat ervoor zorgt dat je zelfvertrouwen ervaart en welke externe én interne factoren hier invloed op hebben. Mijn gedachten hierover wil ik in deze blog met jullie delen.

Laat ik beginnen bij het geven van mijn definitie voor zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen begint voor mij bij het geloven in je eigen kunnen aangaande een bepaalde activiteit. Dit kan over werk gaan, maar ook over bijvoorbeeld een bepaalde hobby of sport. Zelfvertrouwen is voor mij wel meer dan dat alleen. Het gaat ook over daadkracht. Kan je ook doen wat je denkt te kunnen doen op het moment dat je het moet doen? Dat is misschien nog wel belangrijker dan geloven dat je iets kan. Want ja, leuk dat je gelooft dat je iets kunt, maar als je het niet doet betekent het niet echt iets natuurlijk.

Mensen die mij goed kennen zullen waarschijnlijk allemaal in de veronderstelling zijn dat ik over veel zelfvertrouwen beschik. Dat klopt ook, maar zelfvertrouwen is maar één deel van de vergelijking. Het tegenovergestelde van zelfvertrouwen is onzekerheid en deze twee ‘krachten’ zijn in mij voortdurend op zoek naar balans. Naast veel zelfvertrouwen heb ik ook veel onzekerheid.

Kijkend naar de afgelopen periode merk ik dat deze balans aan het verschuiven is. Momenteel zit ik tussen twee opdrachten in en heb ik een omzet van bijna nihil. Deze periode duurt nu bijna drie maanden en ik heb er zelf voor gekozen om mezelf niet direct in een grote opdracht te storten. Ik heb een bepaalde visie voor mijn onderneming en om deze werkelijkheid te maken was er een flinke tijdsinvestering nodig. Ik kan dan ook zeggen dat ik de afgelopen maanden meer uren heb gemaakt dan in jaren en ik was zelf verbaasd over de inzet en discipline die ik heb getoond gedurende deze maanden. Deze combinatie heeft ervoor gezorgd dat ik erg productief ben geweest en een goede basis heb gelegd voor het in de wereld brengen van mijn visie.

Als ik dit zo teruglees dan denk ik; goh, je zou toch zeggen dat deze periode mij zelfvertrouwen zou moeten geven. Ik had namelijk geloof in mijn kunnen en dat ik deze tijd effectief kon besteden en dat heb ik ook gedaan. Echter is mijn zelfvertrouwen op dit moment helemaal niet optimaal. Sterker nog, mijn zelfvertrouwen is momenteel gewoon laag en ik ben vooral onzeker.

Hoe kan dit? Ik ben tevreden over het resultaat van mijn inspanningen de afgelopen maanden dus daar kan het ook niet aan liggen. Mijn visie gaat over arbeidsmarktoriëntatie en ik heb een methodiek ontwikkeld om dit op een andere manier aan te vliegen. Deze methodiek richt zich voornamelijk op mensen in een kwetsbare arbeidspositie. Zelf werk ik al even met mijn methodiek en de laatste tijd ben ik met een onderzoek bezig naar de beleving van mensen met mijn methodiek. De eerste resultaten zijn super positief en in de gesprekken en van professionals hoor ik ook terug dat mijn methodiek echt toegevoegde waarde biedt.

Maarja, nog steeds ben ik onzeker en heb ik een laag niveau van zelfvertrouwen. Hoe kan dit toch?

Naast het werk aspect, merk ik ook dat mijn zelfvertrouwen bij het uitoefenen van mijn hobby is gedaald. Zoals ik al in mijn andere blogs heb laten vallen, biljart ik graag. De laatste tijd merk ik dat ik vrij onzeker aan tafel sta en ik veel twijfel heb. Ik begin vaak een partij sterk, en dan slaat de twijfel toe. Dit wordt dan een gevecht en het vertrouwen wint nog, maar de balans is erg fragiel. Bij biljarten is zelfvertrouwen erg belangrijk, want zodra je gaat twijfelen kan je ineens geen bal meer raken en ligt er een negatieve spiraal op de loer.

Persoonlijk vind ik het vrij vervelend als mijn onzekerheid zo op de deur staat te bonken want dit heeft invloed op mijn levensgeluk. Op het moment dat iets een negatieve invloed op mijn levensgeluk heeft dan ben ik er altijd op gebrand om tot de kern hiervan te komen om er vervolgens iets aan te doen. 

Alles overwegende, kan ik (helaas) maar tot één conclusie komen. De bron van mijn onzekerheid zit ‘ m in het feit dat ik tijdelijk geen inkomen heb. Ik moet interen op mijn buffer en op termijn komt mijn basisveiligheid in het gedrang. Oftewel, als er hierin niets veranderd, is het onzeker of ik kan blijven wonen waar ik nu woon. Sinds een aantal maanden hebben mijn vriendin en ik ons droomhuis gekocht en iets in mij wordt heel erg zenuwachtig van het idee dat er een scenario bestaat dat we hier niet kunnen blijven wonen. 

Hoe klein deze kans ook is, heeft dit toch grote invloed op de balans tussen mijn zelfvertrouwen en mijn onzekerheid. Ik zal moeten accepteren dat ik momenteel in deze situatie zit en dat ik hier op korte termijn niets aan zal kunnen veranderen. Ik zal gedisciplineerd bezig moeten blijven met wat ik aan het doen ben en vertrouwen hebben in dat het goed komt met mijn inkomen.

Liefs,

Dennis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maak vrijblijvend een afspraak!

Ik kom graag langs om kennis te maken en samen te kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen.