Geprikkeld blijven

Binnen ieder beroep zitten repeterende dingen en deze kunnen er op termijn voor zorgen dat je minder werkgeluk ervaart. Tenminste, dat ik bij mij het geval. Na een tijdje ontstaat er een bepaald patroon in werkzaamheden en situaties die zich voordoen en hoe vaker deze cyclus zich voltrekt hoe minder ik geprikkeld wordt door het werk. Het is dan ook meestal slechts een kwestie van tijd voordat ik ‘verveeld’ raak en dat mijn motivatie voor iets begint te dalen.

Eerlijk gezegd vind ik dit soms best vervelend en ben ik met tijden jaloers op mensen die heel het leven ‘hetzelfde’ werk kunnen doen. Aan de andere kant omarm ik mijn leergierigheid en behoefte om nieuwe ervaringen op te doen. 

Door dit mechanisme in me ben ik dan ook niet in staat om in loondienst te werken. Ik ben dan ook dankbaar voor de kans die ik heb gekregen een aantal jaren geleden zodat ik als ZZP-er aan de slag kon gaan. Hierdoor heb ik een bepaalde bewegingsvrijheid gekregen die ik in loondienst niet zou hebben. Echter ligt dezelfde valkuil nog steeds op de loer. 

Op het moment dat je als ZZP-er een opdracht voor 32 uur voor een aantal jaar aangeboden krijgt, is het lastig om hier ‘nee’ tegen te zeggen. Dit heb ik dan ook niet gedaan en de afgelopen vier jaar heb ik voor dezelfde opdrachtgever gewerkt. Ook hier begon het mechanisme weer op te spelen en aan het einde van de periode had ik totaal geen plezier meer in het werk. Op verantwoordelijkheidsgevoel en discipline heb ik mezelf tot het laatste moment in kunnen zetten, maar ‘het vonkje’ was al even verdwenen.

Gedurende deze periode was mijn creativiteit en ondernemerszin ook deels verdwenen. Ik was nog wel dingen aan het ontwikkelen en verder aan het kijken dan mijn huidige opdracht, maar het stond op een laag pitje. Dit, terwijl ik van creatief in en met mijn onderneming bezig zijn erg veel energie krijg. Ik ervaar dan veel werkgeluk en dit is na het afgelopen van die grote opdracht ook weer helemaal teruggekomen. Het aflopen van die opdracht voelde als een bevrijding en dat heeft nieuwe inzichten met zich meegebracht.

Aan de ene kant is het voor mij dus blijkbaar belangrijk dat ik niet te lang in dezelfde omgeving rondloop. Op het moment dat een opdracht per week minder uur is, wordt de periode waarin ik geprikkeld blijf ook langer. Dit is ook logisch want dan duurt het ook langer voordat de patronen zich laten zien en ik deze een aantal keer heb doorlopen.

Dit inzicht vind ik wel erg waardevol en ga ik zeker meenemen bij het aannemen van opdrachten in de toekomst.

Een andere belangrijke factor bij mij bij het geprikkeld blijven is diversiteit. En dan bedoel ik niet diversiteit van werkzaamheden bij één specifieke opdracht, maar diversiteit in diensten die ik lever. Hoe divers mijn werkzaamheden bij één specifieke opdracht namelijk ook zijn, uiteindelijk zit er toch een patroon in en dat zal ervoor zorgen dat ik er op enig moment op uitgekeken raak. 

Dit inzicht had ik al wel even en dit is dan ook de reden dat ik drie verschillende diensten op heb gezet. Deze drie diensten zijn totaal verschillend van elkaar en spreken dan ook een ander deel van mijzelf aan. Van deze drie diensten is mijn core business toch wel de arbeidsmarkttoeleiding van mensen in een kwetsbare arbeidspositie. Mijn expertise ligt ook op dit vlak en ik doe graag iets voor mensen in een kwetsbare positie. 

Als extra business heb ik ook een dienst genaamd; business support. Hier ondersteun ik andere ZZP-ers op strategisch én commercieel vlak. Ik ondersteun ze bij het opnieuw uitvinden van hun business en adviseer ze over hoe ze op commercieel gebied stappen kunnen zetten.

Al een aantal jaar heb ik hier een paar klanten in en ik ben hier niet veel tijd mee kwijt. Altijd als ik een sessie met een ondernemer heb gehad ben ik altijd opgetogen en enthousiast. Het zijn compleet andere gesprekken dan ik normaal heb en er wordt dan ook een ander deel van mijn kennis en ervaring aangesproken. Iedere sessie is weer als een puzzel en het geeft dan ook veel voldoening als we weer een mooie stap hebben gezet in een sessie.

Vervolgens zie ik ze met het geformuleerde plan aan de slag gaan en zo langzaam zie ik ze groeien als ondernemer en dat is een mooi proces om te aanschouwen én een rol in te spelen.

Mijn derde dienst is een online traject voor mensen die met burn-out klachten kampen. Na anderhalf jaar ontwikkelen is het nu bijna klaar en op 1 april wordt dit traject gelanceerd. Bij dit traject zal de nadruk meer liggen op het online in te markt zetten en hier heb ik nog geen ervaring mee. Dit zal weer een nieuw avontuur worden en daar heb ik veel zin in!

Ik kan me voorstellen dat iedereen andere behoeftes heeft om geprikkeld te blijven. Wat ik weet is dat het erg waardevol is om hier voor jezelf inzicht in te krijgen en hier ook naar te handelen. Werkgeluk draagt in z’n grote mate bij aan je levensgeluk dat het altijd de moeite waard is om hiervoor te strijden!

Liefs,

Dennis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maak vrijblijvend een afspraak!

Ik kom graag langs om kennis te maken en samen te kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen.