Ondernemen is een vak apart

Sinds 2019 ben ik zelfstandig ondernemer en in deze blog wil ik jullie meenemen in wat zelfstandig ondernemen voor mij betekent.

Ik heb een commerciële opleiding gedaan waar het opbouwen van een business centraal stond. Ook heb ik onder verschillende ondernemers heb gewerkt dus ik dacht een goed beeld van wat het betekende om ondernemer te zijn. Toen ik voor mezelf begon was ik ervan overtuigd dat ik wist waar ik aan begon. Nu, ruim 4 jaar later, moet ik toegeven dat ik hier totaal geen idee van had.

Kijkend naar de praktische zaken, denk ik wel dat ik hier vanaf dag één een wist wat ik moest organiseren. Ik richtte direct een goede administratie in en hiervoor schafte ik verschillende software aan om mijn boekhouding, CRM en projectmanagement in bij te houden. Ook ging ik een partnership aan met betrekking tot de belastingaangifte en hosting zaken.

Echter, kijkend naar de beleving die je als zelfstandig ondernemer bij ‘werk’  hebt, daar had ik niet echt bij stilgestaan. Ineens moet je het helemaal zelf doen. Je hebt niemand die zegt wat je moet doen, hoe je het moet doen en wanneer je het moet doen. Je hebt niemand om mee te sparren, om mee samen te werken en die echt begrijpt wat je nou precies doet. Je bent verantwoordelijk voor ieder aspect van je business en als je ergens geen aandacht aan geeft dan blijft het ook liggen. Die verantwoordelijkheid is iets wat je je niet kunt voorstellen als je aan het begin van het zelfstandig ondernemerschap staat.

De verantwoordelijkheid is echter niet waar ik moeite mee had. Ik verwelkomde die, want ik was in die tijd ook op zoek naar een activiteit waar die kant van me weer naar boven kwam. Ik zat namelijk nog steeds thuis na een burn-out en het kriebelde om weer aan de slag te gaan.

Het was de vrijheid waar ik de meeste moeite mee heb gehad. Je hebt geen plaats waar je om 8:00 moet zijn en je tot 17:00 moet blijven. Je bent thuis, hebt een laptop en daar moet je het dan mee doen. Maarja, je hebt ook vrienden, Netflix en een hele hoop andere leuke dingen om te doen. Die discipline opbrengen kostte me in het begin erg veel moeite en lukte me ook zeker niet altijd.

Daarnaast gaan mensen ook anders naar je kijken als je zelfstandig overnemer bent. Dit is lastig te vatten in woorden, maar als je in een gesprek aangeeft dat je zelfstandig ondernemer bent, voelde ik vaak een bepaalde afstand. Niet dat werken als zelfstandig ondernemen meer of minder is dan het werken in loondienst, maar de rol die je als werkende hebt verschilt zoveel van elkaar, dat het lastig is om te levelen op dit vlak. Je kunt niet echt meer meepraten over de collega dynamiek waar altijd zoveel over te vertellen valt. Je kunt niet meer meepraten over die vervelende leidinggevende en de stomme beslissingen die diegene neemt. Nee, je vervult al die rollen zelf dus dat maakt het lastig om een casual werkgesprek te voeren.

Als zelfstandig ondernemer moet ik ook erg wennen aan het maken van keuzes zonder overleg hierover te hebben. Ik sprak wel vaak met mensen over keuzes die ik moest maken, maar uiteindelijk konden ze toch vaak de impact van bepaalde dingen niet overzien en hoe bepaalde dingen in relatie met elkaar staan. Collega’s kunnen dat wel, ze opereren immers binnen dezelfde structuur. Gelukkig ben ik iemand die besluitvaardig is en graag ergens met open ogen in gaat, dus dit deel beviel me erg goed. Ik kon gewoon doen wat ik dacht dat het beste was en dan kwam ik er later wel achter of dit ook zo was. Ik vond het oeverloze overleggen altijd vrij vermoeiend dus dit was echt een verademing.

Wat mij ook erg verraste is de creativiteit die ineens bij me vrijkwam zodra ik zelfstandig ondernemer werd. Het was alsof er bepaalde kaders waarbinnen ik altijd dacht verdwenen en er kwam ruimte voor allerlei ideeën. De uitdaging was dan om deze ideeën uit te werken en om te zetten in een businessmodel, maar die ging ik graag aan. Het aanleren van nieuwe vaardigheden was hiervoor vaak noodzakelijk, maar dat vond ik ook erg leuk. Zo heb ik een website leren bouwen, leren werken met verschillende designprogramma’s om een huisstijl te creëren, maar ook om cursusmateriaal vorm te geven.

Nu, ruim vier jaar nadat ik ben gestart als zelfstandig ondernemer kan ik wel zeggen dat ik veel geleerd heb in die tijd. Zelfstandig ondernemen is een vak en dat kan je niet op school leren. De praktische zaken wel, maar welke impact het op je heeft als persoon, dat kan je alleen ervaren. Zelfstandig ondernemer zijn is de leukste uitdaging die ik in het leven ben aangegaan.

Als ik terugdenk aan wat ik in het begin dacht dat ik wilde gaan doen en wat ik nu daadwerkelijk doe én nog ga doen, dan zit daar een wereld van verschil in. Ik vind het prachtig om niet te weten hoe mijn leven er op werkgebied uit gaat zien en voor welke uitdagingen ik nog kom te staan.

Soms is de financiële onzekerheid wel spannend, maar dat hoort er ook bij. Een deal scoren betekent dan ineens ook een stuk meer en dat gevoel is echt onbeschrijfelijk. Ik vind het echt geweldig om deze moment te vieren met mijn dierbaren. Ook is het een bevestiging dat wat je verzint aansluit bij de behoefte van je doelgroep en dat ze bereid zijn om ervoor te betalen. Dat geeft mij persoonlijk veel voldoening en motivatie richting de toekomst.

Waar ik het in het begin lastig vond om de discipline op te brengen om te gaan werken, is dat nu geen enkel probleem meer. Ik begin iedere dag vol met energie aan mijn werk en kan me niet meer voorstellen dat ik destijds nog wel eens op de bank plofte in de ochtend.

Kijkend naar de toekomst weet ik oprecht niet was deze voor me in petto heeft. Ik ben benieuwd naar wat er gaat komen en ik neem me voor om de successen te vieren. Ook ben ik ervan overtuigd dat ik de vaardigheden heb ontwikkeld om de uitdagingen te overkomen en ze om te buigen in iets moois.

Liefs,

Dennis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maak vrijblijvend een afspraak!

Ik kom graag langs om kennis te maken en samen te kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen.