Biljarten als levensles

In mijn eerste blog benoemde ik al dat ik graag een potje biljart en in deze blog wil ik iets verder uitweiden over wat biljarten voor mij betekent. Ik merk dat ik de laatste tijd de uitdagingen die ik met biljarten tegenkom gebruik als voorbeeld in gesprekken en de parellellen met biljart (en sport in het algemeen) en het werkende leven zijn talrijk. 

Laat ik beginnen met uit te leggen wat biljarten is, want er ontstaat vaak verwarring met poolen en soms zelfs met snookeren. Biljarten doe je op een tafel zonder gaten en met drie ballen. Van deze drie ballen zijn er twee ballen de speelballen en één bal de neutrale bal. De neutrale bal is rood en de andere twee zijn wit en geel of wit en een witte met een punt erop. Beide spelers hebben een vaste speelbal en de opdracht is vrij eenvoudig. Raak met jouw speelbal beide andere ballen; dit noemt met een carambole. Als je dat lukt, dan mag je nog een keer. Het doel van het spel is om een x aantal caramboles te maken en dan heb je gewonnen. 

Binnen het carambole biljarten heb je ook nog diverse stromingen. Zelf speel ik libre en hierbij is het raken van de twee ballen de enige vereiste voor een geldige carambole. Je hebt ook bandstoten en hierbij moet jouw speelbal eerst één band hebben geraakt voordat deze de 3e bal aanraakt. Dit is al een stuk lastiger dan libre. Dan heb je ook nog driebanden en, wellicht verraadt het woord het al, maar hierbij moet je drie banden raken voordat je de 3e bal aanraakt. Dit is een erg lastig spel en dit zie je wel eens op tv.

Voor mij is biljarten erg rustgevend en ik vind de eenvoud en de voorspelbaarheid erg fijn. Het spel is volledig controleerbaar en hierna streven is een grote uitdaging. Ondanks de eenvoud van de regels, is biljarten namelijk erg moeilijk. Vooral als je streeft naar het maken van hoge series wordt de moeilijkheidsgraad exponentieel hoger. Je bent nooit uitgeleerd met biljarten en de combinatie tussen de theorie en de praktijk is erg mooi en interessant. Weten hoe je een bal moet spelen in één, maar het dan ook perfect uitvoeren is weer een compleet ander verhaal. Het is een erg technische sport en dit verbeteren kan dan ook grote verbeteringen in je spel teweegbrengen.

Het hele proces van beginnen met biljarten tot het bestuderen van de talrijke spelposities en de bijbehorende techniek aanleren is al een levensles opzich. In het leven zal je namelijk ook moeten investeren om vooruitgang te boeken en om een beter leven voor jezelf te kunnen creëren. Je leert van je fouten en hierdoor pak je de volgende keer dat een situatie voorkomt deze anders en (hopelijk) beter aan. Geduld en discipline is belangrijk en er bestaat geen snelweg tot succes. Je zal hard moeten werken en veel tijd moeten investeren om ergens goed in te worden.

Dit geldt overigens niet alleen voor het worden van een goede biljarter, maar voor het goed worden in alles is dit een waarheid. Biljarten is echter op één vlak significant anders dan bijna alle sporten. Met biljarten (en dit geldt ook voor poolen en snookeren) is het zo dat je moet wachten totdat je tegenstander een keer mist totdat je zelf (weer) aan de beurt bent. Dit klinkt niet erg ingrijpend, maar het kan erg frustrerend zijn. Daarnaast is biljarten een ingetogen concentratiesport en de omgeving is er niet naar dat je jezelf uitbundig uit. 

Het komt regelmatig voor dat je een bepaalde bal op één haar na mist en dan laat je een positie liggen die vrij gemakkelijk is voor de tegenstander. Natuurlijk baal je dan dat je de carambole net mist, maar er komt nog bij dat je je tegenstander tegelijkertijd in het zadel helpt. Vervolgens mag je op je stoel plaatsnemen en kijken hoe je tegenstander misschien wel een mooie serie uit jouw nét gemiste carambole maakt. Dit kan in een wedstrijd continue gebeuren en op dat moment wordt het biljarten nog een stuk moeilijker. Door je frustratie ga je technisch minder goed biljarten en hierdoor wordt de kans weer groter dat je een bal mist. Een neerwaartse spiraal kan hierdoor ingezet worden en de neiging om je keu doormidden te breken is een biljarter niet vreemd kan ik je verzekeren.

Natuurlijk gaat de een hier beter mee om dan de ander, maar in dit mechanisme zit wel een erg mooie levensles. Omgaan met tegenslagen en tegelijkertijd koel blijven om te kunnen blijven presteren. Je emoties zijn er en die zijn in veel gevallen ook terecht, maar als je eraan toegeeft dan daalt het niveau van je spel sterk. Deze balans van het erkennen en toegeven van en aan je emoties tussen het rationele is erg goed te bestuderen gedurende het biljarten. Bij een vriendschappelijke partij valt het bij mij vaak nog mee, maar als het voor de competitie of toernooi is, dan is de emotionele betrokkenheid toch een stuk groter.

Ik zal zeker niet pretenderen dat ik hier goed in ben, maar het is erg interessant en waardevol om dit proces intern te bestuderen. Wat gebeurt er dus fysiek én mentaal met je bij een tegenslag en hoe uit deze frustratie zich. Zelf merk ik eigenlijk twee dingen. Fysiek gaan mijn spieren op spanning staan en bij mij zijn het dan vooral mijn schouders en bovenrug. Ook ga ik oppervlakkig ademhalen. Mentaal komen er negatieve denkpatronen. Owja, denk ik dan, hij krijgt weer een lekkere bal en ik krijg zo weer een extreem lastige positie. Er komen twijfelgedachten bij me op en binnen een aantal minuten vind ik dat ik een erg slechte biljarter ben. Nou zijn dit geen hele bijzondere reacties op een tegenslag en zal dan bij andere sporten hetzelfde blijven, maar doordat je rustig op een stoel moet zitten worden deze uitingen uitvergroot. Als je namelijk meteen weer door moet rennen en je in een nieuwe situatie komt, dan is het gemakkelijker om dit aan te kant te schuiven en gewoon door te gaan.

Wat bij mij erg goed helpt op deze momenten is om mezelf te concentreren op mijn ademhaling. Diep inademen door de neus en rustig door de mond uitademen. Op deze manier kan ik mijn gedachten onderdrukken en tegelijkertijd voel ik mijn lichaam dan meer. Ik voel de spanning dan zitten en kan deze loslaten. De ene keer lukt dit beter dan de andere keer, maar het gaat steeds beter. 

Door aandacht te hebben voor dit proces met biljarten ben ik mezelf veel bewuster geworden van hoe ik me voel in het dagelijkse leven. Ik merk spanning in mijn lichaam snel op en ook als ik negatieve gedachten krijg dan weet ik dat er iets aan de hand is met me. Je hebt niet altijd door dat er iets is voorgevallen wat iets met je doet en zo kan er onbedoeld een hoop spanning zich in je lichaam opbouwen. Doordat ik mezelf hier nu bewuster van ben, kan ik meestal die spanning dezelfde dag nog uit mijn lichaam laten gaan. Dit door er gewoon over te praten of een ademhalingsoefening te doen. 

Liefs,

Dennis 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maak vrijblijvend een afspraak!

Ik kom graag langs om kennis te maken en samen te kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen.