A.I. Kans of bedreiging?

Na een aantal blogs te hebben geschreven over mijn persoonlijke leven is het wel eens tijd om ergens anders over te schrijven. Ik vind het altijd leuk om na te denken over ontwikkelingen in de wereld en in deze blog wil ik mijn gedachten over A.I. delen.

Voordat ik begin wil ik op voorhand melden dat ik vrij conservatief ben voor wat betreft technologische innovaties en het heeft ook jaren geduurd voordat ik WhatsApp gebruikte. Ook heeft het een hele tijd geduurd voordat ik contactloos ging betalen met mijn pinpas. 

Voor mijzelf is het dan ook geen verrassing dat ik A.I. vooral zie als een ‘bedreiging’ en terughoudend ben in het gebruik van A.I. Met bedreiging bedoel ik overigens geen Terminator achtige taferelen, maar meer dat het mooier lijkt dan dat het is. 

Waar ik vooral over nadenk in relatie tot A.I. is voldoening. Alles wat ik binnen mijn onderneming gebruik heb ik volledig zelf geschreven en ook het designen doe ik zelf. Schrijven komt bij mij vrij natuurlijk, maar het designen is iets waar ik echt veel tijd in heb moeten steken. Ik heb de programma’s moeten leren kennis om te designen (Adobe Illustrator en InDesign) en het maken van een daadwerkelijk visueel aantrekkelijk ontwerp is ook een vak apart. Gezien ik geen artistiek talent ben, werk ik vaak vanaf een sjabloon en pas ik deze aan naar mijn eigen inzicht en huisstijl. 

Als ik kijk naar het stukje schrijven, en ik een stuk dan teruglees en denk, ja dit is een goede weergave van mijn gedachten en hoe ik het ervaar, dan voel ik trots. Ik ben dan oprecht trots op wat ik heb gedaan en gedurende de dag denk ik hier regelmatig aan en dat geeft me een goed gevoel. Als het overigens een slecht stuk tekst is (wat regelmatig gebeurt) dan voel ik frustratie en baal ik hiervan, maar ik weet dat dat nodig is om tot een goed stuk tekst te komen. Frustratie is motivatie in mijn belevingswereld.

Als ik kijk naar het designen, dan is dat gevoel nog iets sterker. Om dit überhaupt te kunnen heb ik er erg veel tijd ingestoken en om iets te maken kost ook veel energie. Het gaat me steeds beter af, maar het hele proces is best omvangrijk te noemen. Onlangs heb ik de kaft van mijn boek ontworpen en toen deze bij elkaar kwam (poging 4) voelde ik een diep gevoel van voldoening. Toen mijn vriendin de kaft ook nog echt mooi vond, werd dit gevoel alleen maar sterker. Gedurende de dagen daarna heb ik er nog een aantal keer naar gekeken en hier werd ik oprecht heel blij van.

Van ChatGPT weten we natuurlijk dat deze in één handomdraai een goed tekst kan schrijven aan de hand van bepaalde parameters die in invoert, maar recentelijk zijn er ook allerlei A.I. toepassingen aan bijvoorbeeld Illustrator toegevoegd. Zo kan je Illustraties laten genereren aan de hand van enkele woorden. Beide geweldige technologische kunsten, maar meer dan een ‘kunstje’ is het wat mij betreft dan ook niet.

Ben je ook een goede tekstschrijver of designer als je A.I. het werk voor je laat doen? Hoe voel je je als mensen lovend over je teksten en designs zijn, als je weet dat je het niet zelf hebt gedaan? Ervaar je dezelfde trots na het schrijven van een stuk tekst of het maken van een design met A.I.?

Ik ben ervan overtuigd dat A.I. je geen goede tekstschrijven of designer maakt en het niet dezelfde voldoening geeft als wanneer je alle benodigde creatieve stappen zelf doorloopt. Het doet in veel opzichten afbreuk aan de mensen die het werk zelf doen en dat vind ik jammer.

Ik zou dan ook willen pleiten voor een soort van A.I. stempel. Zodat iedereen weet of iets gegenereerd is met A.I. of dat iemand er echt daadwerkelijk tijd in heeft gestopt. Voor mij is dat belangrijk om te weten en ik zou zeker mijn keuzes hierdoor laten beïnvloeden.

Zijn er dan ook positieve kanten aan A.I.? Ik denk het wel. Bovenstaande gaat uitsluitend over creatief werk en op dat gebied vind ik A.I. echt dramatisch. Zou een schilderij van bijvoorbeeld Picasso nog net zoveel waard zijn als A.I. deze zou hebben gegenereerd?

Maar goed, de positieve kanten. Kijkend naar het automatiseren van bepaalde processen waarbij een zeer grote hoeveelheid data beschikbaar is én geanalyseerd moet worden, vind ik A.I. echt een geweldige uitvinding. In bijvoorbeeld de zorg is A.I. een tool met groot potentieel. Ik weet zeker dat A.I. bijvoorbeeld een rol gaat spelen in onze strijd tegen kanker, ALS en andere zeer vervelende ziekten. Ook in onze zoektocht naar bijvoorbeeld andere planeten met potentieel leven is A.I. een waardevolle partner.

Ook in het bedrijfsleven zijn er legio nuttige toepassingen te verzinnen. Het automatische van administratief werk bijvoorbeeld. Ook het uitvoeren van kwaliteitscontroles. Een machine voorzien van A.I. heeft een foutmarge die een heel stuk kleiner is dan die van een mens op deze vlakken. 

Onze hersenen hebben een limiet en A.I. kan hierin zeker toegevoegde waarde in bieden. Onze hersenen hebben ook een grote kracht, en hier kan A.I. afbreuk aan doen.

Waar we denk ik voor moeten waken is dat we A.I. het ‘leuke’ werk laten doen waar we voldoening uithalen. Ik denk dat we A.I. vooral moeten laten doen waar het goed in is. Grote hoeveelheden data analyseren en er patronen uithalen die een mens niet kan zien.

Laat de creatieve geesten het creatieve werk doen en authenticiteit is een kostbaar goed.

Liefs,

Dennis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maak vrijblijvend een afspraak!

Ik kom graag langs om kennis te maken en samen te kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen.